Par, der sidder paa trappe og snakker sammen

PARFORHOLDETS 1. RUM

OPMÆRKSOMHED

Det siges, at opmærksomhed er den mest grundlæggende form for kærlighed

Opmærksomhed er fundamentet i parforholdet, fordi opmærksomhed er den mest grundlæggende byggesten i kærlighed.

5 ting som TYPISK stjæler din opmærksomhed

  1. Mindre tid til sig selv og hinanden 

  2. Mængden af praktiske detaljer stiger voldsomt

  3. Sexlivet kommer under pres

  4. Mindre søvn

  5. Man glemmer at tale om sit parforhold

Din opmærksomhed er guld værd

Studier viser, at opmærksomhed er en af de vigtigste byggesten, når vi skal bygge bro mellem vores egen og vores partners verden. Den opmærksomhed, vi giver vores partner, og som han eller hun giver os, lægger fundamentet til et trygt og godt parforhold.

Når vi f.eks. lytter nærværende til hinanden, sender et smil, har ’date nights’ eller bare griner sammen, bliver vi bedre til at forstå, acceptere og sætte pris på hinanden. Den form for positive opmærksomhed giver gode forudsætninger for, at det vidunderlige i parforholdet kan vinde over det vanskelige, som også følger med at leve tæt sammen.

Opmærksomhed kan både skabes i små hverdagsøjeblikke som f.eks. et kærligt knus på vej ud ad døren eller en sød sms. Den skabes også, når vi bruger længere tid sammen som f.eks. en uforstyrret gåtur hånd i hånd. Det er ikke så afgørende, hvad vi og vores partner laver sammen. Det afgørende er, at vi er sammen på en nærværende måde.

Vores opmærksomhed ændrer sig over tid

De fleste par, som lige har mødt hinanden, kan typisk ikke lade være med at give hinanden en masse positiv opmærksomhed. De tager på ferier, bruger tid på at tale uforstyrret med hinanden, har dejlig sex og laver ofte ting sammen, som gør det nemt at være den bedste udgave af sig selv.

Forskning viser, at sådanne nærværende aktiviteter styrker den følelsesmæssige forbindelse i parforholdet.

Men hverdagen i et længerevarende parforhold er mere end det. Den består også af tøjvask, regninger og andre sure pligter, som ikke altid bringer de mest positive sider frem i os selv – eller i parforholdet.

Med tiden kan det ske, at vi kommer til at overse eller helt undlader at give plads til de mere lette og sjove sider i parforholdet. Gradvist får vi måske planlagt et liv, hvor vi laver alle de spændende aktiviteter på arbejdet, med vores børn eller med vennerne – men ikke med vores partner.

Den opmærksomhed, vi giver hinanden i parforholdet, vil naturligt forandre sig over tid. Vi kan ikke forvente, at vi i et længerevarende parforhold skal vise hinanden den samme form for opmærksomhed, som da vi var nyforelskede.

Men opmærksomheden til hinanden som den mest grundlæggende form for kærlighed, er vi nødt til at bevare. Som at drikke en kop kaffe, grine ad en youtube-video, se en tv-serie sammen – eller noget andet, der gør os godt.

Lykkes vi med det, er der ikke alene gode chancer for, at vi kan holde liv i de varme følelser. Vi skaber også et solidt fundament for vores parforhold, så det kan holde på den lange bane. 

Fra forskning ved vi, at vi har større chancer for at skabe et velfungerende parforhold, hvis vi gør os umage med at besvare hinandens henvendelser

Udsivning af positiv opmærksomhed

Et almindeligt forekommende mønster i parforholdet er en langsom udsivning af positiv opmærksomhed over tid. Her vil begge parter, måske uden at tænke over det, holde op med at dele deres inderste tanker og følelser med hinanden.

Fortsætter det sådan, vil nærheden og varmen i parforholdet langsomt sive ud, og vi kan udvikle et mønster, hvor vi bliver mere negative end positive overfor hinanden. De sider hos vores partner, som vi i starten af parforholdet var fascinerede af, kan nu blive en kilde til frustration, konflikt og distance imellem os.

På den lange bane vil et sådant mønster gå ud over samhørigheden mellem os og vores partner. I værste fald ender vi med at leve i et parforhold, hvor vi bliver fjerne, kolde og ligefrem ligeglade med hinanden.

I den situation kræver det mod at tage hul på den vigtige samtale, hvor vi prøver at nærme os hinanden igen.

Skal vi bevare – eller endda genskabe – den følelsesmæssige forbindelse i parforholdet, som ofte er det, vi længes efter, skal vi turde dele vores inderste tanker og følelser med hinanden. Vover vi at dele det svære og sårbare – og formår vi at lytte til hinanden med gensidig opmærksomhed – forstærker vi fundamentet i vores parforhold.

Besvar hinandens henvendelser

I bund og grund handler dette rum i parforholdet om at være opmærksom og imødekommende, når vores partner henvender sig til os om stort og småt.

Virkeligheden i en travl hverdag er, at børn, arbejdsmails, nullermænd og supermarkedstilbud hele tiden kalder på os. Og ofte råber de højere end vores partner. Men hvis vi gentagne gange ignorerer hinandens henvendelser og forsøg på kontakt eller ligefrem reagerer negativt, mister vi langsomt modet til at vise hinanden interesse.

Fra forskning ved vi, at vi har større chancer for at skabe et velfungerende parforhold, hvis vi gør os umage med at besvare hinandens henvendelser.

Vi modtager dagligt mange invitationer til kontakt, og der er selvfølgelig øjeblikke, hvor vi ikke kan give vores fulde opmærksomhed. Det kan være, vi er ved at lave aftensmad, skrive en mail eller lege med børnene.

Men også her kan vi med et nik, en kort sætning, et smil eller på anden måde vise vores partner, at vi har hørt ham eller hende – og så følge op på et andet tidspunkt.

Husker vi at besvare hinandens henvendelser – i hvert fald så godt, vi kan – er vi på vej til at skabe en tryg relation, hvor vi kan finde glæde og tryghed.

Venlig hilsen
Pareksperterne

Susanne, Stephanie, Steen, Mattias - Pareksperter

Få meget mere viden

Skriv dig op til Parguiden og modtag hver femte dag spændende viden og inspiration til dit parforhold. Du vil blandt andet møde fire par, som fortæller om deres udfordringer og erfaringer.

ParGuide

Tal ærligt om jeres forventninger til jer selv og hinanden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Husk at børn ikke har brug for perfekte forældre

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Brug ugentlig tid på at planlægge fremad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Husk at din partner sikkert er lige så udmattet som dig selv

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.


Læs mere om

OPMÆRKSOMHED